Vinska iskustva
Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i nezaboravno iskustvo za ljubitelje vina iz cijelog svijeta!
Region je poznat po svojim vinima svjetske klase, a posjetitelji mogu istražiti niz vinarija, vinskih klubova, vinskih barova i restorana koji nude niz iskustava vezanih za vino. Od degustacija vina u kombinaciji s domaćom hranom do piknika u vinogradima, posjetitelji se mogu prepustiti raznim aktivnostima koje će oduševiti njihova čula.
Obilasci vinarija pružaju priliku da se upoznate sa procesom proizvodnje vina, dok vrhunska iskustva nude priliku da se upoznate sa vinarima i njihovim porodicama ili enolozima. Mnoga iskustva odvijaju se na zadivljujućim vanjskim lokacijama, poput obala rijeka ili povijesnih mjesta, čineći Vinsku cestu Hercegovine zaista jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom degustacije vina.
HWR
Vinska iskustva
Anđelić Vinarija
Krivudava cesta prema vinariji obitelji Anđelić na periferiji Trebinja put je kojim se isplati krenuti! Uđite u oazu mira u dvorištu vinarije i opustite se kušajući prvi gutljaj jednog od njihovih izvrsnih vina, uključujući Žilavku i Vranac te međunarodne sorte poput Chardonnaya i Cabernet Sauvignona, te rosea na bazi Merlota.
Doznajte više spuštajući se sedam metara pod zemlju u vinski podrum ukopan u živoj stijeni, čime su na prirodan način stvoreni savršeni uvjeti za čuvanje vina u toplom hercegovačkom podneblju. Poslušajte priču o fascinantnoj povijesti obitelji Anđelić, koja se bavi proizvodnjom vina više od jednog stoljeća, a tradiciju nastavljaju Milica Anđelić, jedina vlasnica vinarije u Bosni i Hercegovini i prva somelierka u zemlji, kao i njezina kći Milena, najmlađa somelierka Hercegovine!
Doživljaj ne bi bio potpun bez okusa izvrsnog domaćeg pršuta i sira koji poslužuju u ovoj vinariji.
Andrija Podrumi
Doživite najbolje od hercegovačkog gostoprimstva i obiteljske tradicije u Vinariji Andrija! Obitelj Ćorić bavi se proizvodnjom vina već četiri generacije, a vinarija je dobila ime po Andriji Ćoriću, koji je sredinom 20. stoljeća značajno unaprijedio i proširio proizvodnju vina.
Moderni Vinski podrum Andrija je ljubavno pismo kamenu i vinovoj lozi, koji dominiraju hercegovačkim krajolikom. Započnite posjet malom izložbom posvećenom obiteljskoj povijesti i nastavite do prostranog restorana i kušaonice s prekrasnim pogledom na okolne vinograde. Kušajte neka od poznatih Andrijinih vina i rakija uz tradicionalnu hercegovačku platu domaćeg kruha, suhomesnatih proizvoda, sira i maslina Pravo blago Vinarije Andrija je vinski podrum koji nalikuje tradicionalnoj hercegovačkoj kamenoj kući u kojem se nalazi „banka vina“, arhiv najvrjednijih vina prijatelja i poslovnih partnera vinarije.
Najnoviji dodatak vinariji je Andrija Wine & Heritage Hotel, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, koji nudi luksuzne sobe s pogledom na okolne vinograde.
Begić Vinarija
Vinski podrum Begić nalazi se u selu Prolog na zapadnom kraju Hercegovine, a kroz jedan od njihovih vinograda prolazi granica s hrvatskom regijom Dalmacijom!
Bliska veza s Dalmacijom ogleda se i u Begićevim vinima, jer je riječ o jednoj od rijetkih vinarija u Bosni i Hercegovini koja proizvodi sortu plavac mali, autohtonu sortu hrvatskog poluotoka Pelješca. Begić proizvodi i Žilavku, rose na bazi plavca malog, kao i odličanu selekciju tradicionalnih voćnih rakija. Vinarija se nalazi uz obiteljsku kuću Begić, tako da će vam obilazak biti poput posjete starim prijateljima!
Opustite se na terasi vinarije s pogledom na prekrasan krajolik od kamena i vinograda. Osim tradicionalnih hercegovačkih hladnih plata, Begić nudi i ukusne domaće specijalitete teletinu ispod peke – tradicionalna tehnika kuhanja u kojoj se meso i povrće dijelom peče, a dijelom kuha u okrugloj metalnoj posudi na drvenom ugljenu, kao i janjeće pečenje.
Carska Vina Grgo Vasilj
Vinarija Carska vina Grgo Vasilj nalazi se u maloj uličici na rubu hodočasničkog mjesta Međugorja. Neka vas vanjski izgled obiteljske kuće ne zavara, jer kada uđete unutra, dočekat će vas velika, stilski uređena kušaonica koja može primiti do 70 osoba i jednako impresivna terasa
Osim izvrsnih vina među kojima su Žilavka, Blatina i cuvee od Pinot Grigota i Cabernet Sauvignona, Carska Vina Grgo Vasilj izdvajaju se i po luksuzno dizajniranim vinskim bocama, s etiketama nazvanim po djeci vlasnika Andrije Vasilja. Odlučite li se posjetiti vinariju, Andrija će vam rado prenijeti svoje znanje i 150 godina dugu obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.
Možda vam se pridruži i njegov otac Grgo koji je započeo modernu proizvodnju vina. Obitelj Vasilj posjeduje i Cesaricu, prvi vinski hotel u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi u blizini vinarije u Međugorju. Zateknete li se krajem kolovoza na području Međugorja, svakako posjetite Enološki festival Blaž posvećen proizvođačima blatine i žilavke u organizaciji vinarije Carska vina Grgo Vasilj.
Čitluk Vinarija
Vinarija Čitluk jedna je od najvećih u Bosni i Hercegovini koja proizvodi ukupno više od 50 etiketa vina i žestokih alkoholnih pića.
Vinarija je ponosni vlasnik kamenih vinograda, jedinstvenog vinograda od 100 hektara zasađenih u bijelom, izrazito kamenitom tlu, sagrađenom početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Svakako se zaustavite na ovoj prekrasnoj lokaciji u blizini sela Blizanci i uživajte u spektakularnom pogledu! Proizvodni pogoni vinarije smješteni su u središtu grada Čitluka, pružajući uvid u 75 godina dugu povijest, kao i kušaonica koja može primiti do 100 osoba.
Ako budete imali sreće, dočekat će vas vinar Tihomir Prusina, prvi bosanskohercegovački enolog specijaliziran za hercegovačke sorte, koji će rado podijeliti svoje veliko znanje. Još jedan način da kušate najbolja čitlučka vina je da posjetite restoran Romanca u vlasništvu vinarije, koji se nalazi na periferiji Mostara, i nudi odličan izbor domaćih i hercegovačkih jela u prekrasnom ambijentu okruženom vinogradima.
Dabić Vinarija
Vinarija Dabić, koju je osnovao Igor Dabić, svjedoči o spoju tradicionalnog vinogradarstva i moderne inovacije smještene u istočnoj Hercegovini. Obrazovan za biljnu proizvodnju i zaštitu bilja, Igor se vratio iz Kanade kako bi revitalizirao vinograde svoje porodice i proširio proizvodnju vina i rakije. Danas vinarija gazduje hiljadama vinove loze, proizvodeći oko 10.000 litara vina i 2.000 litara rakije godišnje.
Vinogradi se mogu pohvaliti raznim sortama grožđa, uključujući vranac, žilavku, merlo i kaberne, a planira se dalje širenje sa žilavkom kako bi se zadovoljila sve veća potražnja Vinarija Dabić gradi i novi objekat u Volujcu koji će sadržati modernu vinariju, kušaonicu i mini restoran domaće kuhinje.
Njihovi proizvodi, dobro prihvaćeni na tržištima od Trebinja do Crnogorskog primorja, čine oko 90% godišnje prodaje. Osim toga, Igor je iskoristio svoju poljoprivrednu stručnost da otvori Agroplod, poljoprivrednu apoteku koja nudi usluge savjetovanja i upravljanja lokalnim vinogradima i voćnjacima.
Vinarija Dabić poziva entuzijaste da kroz izuzetna vina i rakije istraže svoju posvećenost kvalitetu i tradiciji.
+387 65 390 190
Matić Vinarija
Vino Matić doo Čapljina, u stvari nije iz Čapljine, gdje je sjedište današnje tvrtke. Nije čak niti iz Trebižata gdje, sa svojom obitelji, živi Ozrenko Matić, vlasnik vinarije.
Vino Matić je iz Bodenikã, krševitih brda iznad plodne doline rijeke Trebižat. Prije više od jednog i pol stoljeća počela povijest uzgoja vinove loze i spravljanja vina.
Ozrenko Matić je šesti potomak obitelji Matić koji se uspješno bavi vinogradarstvom i podrumarstvom.
Godine 1870. po Gospodinu, njegov predak Ante posadio je vinograd, čiju lozu i danas Ozrenko ljubomorno čuva i njeguje. Od Turskog vakta, do danas.
Započe Nikola, nastavi Ante, prihvati Marko, slijedi Antun, ovjekovječi Božo… i predade meni, s ponosom voli reći Ozrenko Matić.
Bodenici su brda gde su danas smještene suvremene plantaže žilavke i blatine. Prodavajući zemlju u polju i kupujući krš Ozrenko Matić je znao što ga čeka. Na 150 m iznad mora odlučio je podignuti 30 000 čokota vinove loze.
Danas je na pola puta i u svojoj vinariji proizvodi 50 000 butelja najizvrsnijeg bijelog i crvenog vina… žilavke i blatine s Bodenikã.
Trebižat zato u buduće, akobogda, neće biti poznat samo po plodnoj dolini čuvene rijeke ili još čuvenijoj limenoj glazbi HKUD Trebižat, već i po mikrolokaciji “Bodenici” gdje se uzgaja grožđe Vino Matić doo.
Vino MATIĆ je proizvedeno u skladu s GLOBALGAP standardom kvaliteta s organskom gnojidbom, mehaničkom obradom i uporabom prirodnih divljih kvasaca te bez korištenja umjetnog gnjojiva, herbicida, vrelaka i aroma. (Certificate: AgroManagement, Kirketoften 5. 5610 Assens, Denmark, 25. septembre 2015.)
Nuić Vinarija
Vinarija Nuić osnovana je 2004. godine kada su prve loze zasađene na 7 hektara zemljišta, a prva vina, žilavka, blatina i blatina barrique, prozivedena su 2008. Od tada je porodica Nuić proširila površinu kultiviranog zemljišta te obogatila ponudu vina. Vinarija Nuić nalazi se u selu Crnopod, između Ljubuškog i Međugorja, u ravnici okruženoj valovitim blagim brežuljcima. Površina kultiviranog zemljišta danas iznosi 35 hektara s 190.000 čokota uglavnom žilavke i blatine, ali tu su i plavac mali, trnjak, syrah, pošip i drugi. U proizvodnji vina, Nuići se vode filozofijom da treba poštivati lokalni ekosistem i prepoznati da njegovi kvaliteti, poput crvenice, nadmorske visine, ekspozicije i klime doprinose bogatim prinosima. Ove prirodne odlike kombiniraju se sa najsavremenijim tehnikama vinogradarstva za proizvodnju kvalitetnog grožđa i vrhunskih vina. U vinariji se, onima koji je žele posjetiti, nude različite mogućnosti degustacije, kao i prilika da u pratnji stručnjaka obiđu vinariju i podrum. Stručni enolozi će vas rado upoznati s tajnama proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta uz korištenje nove, napredne tehnologije kojom je tradicija obogaćena najboljim praksama današnjice.
Anđelić Vinarija
Krivudava cesta prema vinariji obitelji Anđelić na periferiji Trebinja put je kojim se isplati krenuti! Uđite u oazu mira u dvorištu vinarije i opustite se kušajući prvi gutljaj jednog od njihovih izvrsnih vina, uključujući Žilavku i Vranac te međunarodne sorte poput Chardonnaya i Cabernet Sauvignona, te rosea na bazi Merlota.
Doznajte više spuštajući se sedam metara pod zemlju u vinski podrum ukopan u živoj stijeni, čime su na prirodan način stvoreni savršeni uvjeti za čuvanje vina u toplom hercegovačkom podneblju. Poslušajte priču o fascinantnoj povijesti obitelji Anđelić, koja se bavi proizvodnjom vina više od jednog stoljeća, a tradiciju nastavljaju Milica Anđelić, jedina vlasnica vinarije u Bosni i Hercegovini i prva somelierka u zemlji, kao i njezina kći Milena, najmlađa somelierka Hercegovine!
Doživljaj ne bi bio potpun bez okusa izvrsnog domaćeg pršuta i sira koji poslužuju u ovoj vinariji.
Andrija Podrumi
Doživite najbolje od hercegovačkog gostoprimstva i obiteljske tradicije u Vinariji Andrija! Obitelj Ćorić bavi se proizvodnjom vina već četiri generacije, a vinarija je dobila ime po Andriji Ćoriću, koji je sredinom 20. stoljeća značajno unaprijedio i proširio proizvodnju vina.
Moderni Vinski podrum Andrija je ljubavno pismo kamenu i vinovoj lozi, koji dominiraju hercegovačkim krajolikom. Započnite posjet malom izložbom posvećenom obiteljskoj povijesti i nastavite do prostranog restorana i kušaonice s prekrasnim pogledom na okolne vinograde. Kušajte neka od poznatih Andrijinih vina i rakija uz tradicionalnu hercegovačku platu domaćeg kruha, suhomesnatih proizvoda, sira i maslina Pravo blago Vinarije Andrija je vinski podrum koji nalikuje tradicionalnoj hercegovačkoj kamenoj kući u kojem se nalazi „banka vina“, arhiv najvrjednijih vina prijatelja i poslovnih partnera vinarije.
Najnoviji dodatak vinariji je Andrija Wine & Heritage Hotel, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, koji nudi luksuzne sobe s pogledom na okolne vinograde.
Begić Vinarija
Vinski podrum Begić nalazi se u selu Prolog na zapadnom kraju Hercegovine, a kroz jedan od njihovih vinograda prolazi granica s hrvatskom regijom Dalmacijom!
Bliska veza s Dalmacijom ogleda se i u Begićevim vinima, jer je riječ o jednoj od rijetkih vinarija u Bosni i Hercegovini koja proizvodi sortu plavac mali, autohtonu sortu hrvatskog poluotoka Pelješca. Begić proizvodi i Žilavku, rose na bazi plavca malog, kao i odličanu selekciju tradicionalnih voćnih rakija. Vinarija se nalazi uz obiteljsku kuću Begić, tako da će vam obilazak biti poput posjete starim prijateljima!
Opustite se na terasi vinarije s pogledom na prekrasan krajolik od kamena i vinograda. Osim tradicionalnih hercegovačkih hladnih plata, Begić nudi i ukusne domaće specijalitete teletinu ispod peke – tradicionalna tehnika kuhanja u kojoj se meso i povrće dijelom peče, a dijelom kuha u okrugloj metalnoj posudi na drvenom ugljenu, kao i janjeće pečenje.