Vinski gradovi

Krenite u uzbudljivu avanturu Hercegovačkom vinskom cestom i posjetite šest jedinstvenih vinskih gradova.

Istražite Mostar, grad poznat po zapanjujućem Starom Mostu i živahnoj kulturnoj sceni, u kojem se prošlost i sadašnjost susreću u atraktivnom spoju povijesti i kulture.

Trebinje krasi mediteranska atmosfera i vjekovni vinogradi, koji zajedno kreiraju zanimljivo turističko čvorište, dok u Čitluk posjetitelje mame prekrasni vinogradi i izvanredna vina. Ljubuški je poznat po očaravajućem krajoliku, ljubaznim mještanima i bogatoj vinskoj kulturi. Čapljina, smještena na obalama rijeke Neretve, prekrasan je spoj historije i vinarstva. Stolac je dom veličanstvenih povijesnih znamenitosti i rijeke Bregave. Svi gradovi na Vinskoj cesti Hercegovine pričaju zadivljujuću priču o baštini, okruženi su krajolicima koji oduzimaju dah i puni su izvrsnih vina na svakom koraku.

HWR

Vinski gradovi

Čapljina

Čapljina, šarmantni grad u južnoj Hercegovini, poznat je po svojoj prirodnoj ljepoti i vrhunskim vinima!
Započnite dan izletom kanuom niz rijeku Trebižat i uživajte u tradicionalnom obroku uz rijeku. Opustite se u jednom od mnogobrojnih kafića i barova uz rijeku ispod guste vrbove krošnje, okupajte se i prošetajte ili vozite bicikl. Istražite Mogorjelo, najbolje očuvani rimski spomenik (villa rustica) u Bosni i Hercegovini, ili srednjovjekovni grad Počitelj. Ljubitelji aktivnosti na otvorenom mogu se voziti biciklom po čuvenoj Ćirinoj stazi ili posjetiti rezervat prirode Hutovo Blato. Ako vas interesira povijest ili kultura Čapljina je mjesto za vas. Posjetite neku od vinarija dok istražujete Počitelj ili Mogorjelo. Čapljina nudi širok izbor kulturnih i gastronomskih događaja, uključujući lokalni karneval. Bez obzira tražite li avanturu ili relaksaciju, u Čapljini ćete pronaći ono za čim tragate.

Web stranica turističke zajednice

Pročitaj više
Čitluk

Smješten na visoravni Brotnjo, Čitluk utjelovljuje hercegovačku vinogradarsku kulturu i ponosi se bogatom poviješću uzgoja grožđa i proizvodnje vrhunskih vina. Blatina i Žilavka su među najpopularnijim sortama, a lokalni vinari koriste tradicionalne metode kako bi proizveli vina izuzetne kvalitete.

Posjetitelji mogu uživati u šetnji kroz vinograde i kušati lokalna vina u obiteljskim vinarijama. Grad je i mjesto iznimne duhovnosti i prirodne ljepote te privlači hodočasnike iz cijelog svijeta u Međugorje. Čitluk je bogat prirodnom i kulturnom baštinom, uključujući Kamene Vinograde i najstariji vinski podrum u Bosni i Hercegovini u Gradnićima. Posjetite etno selo Herceg ako se želite upoznati s lokalnom kulturom i kuhinjom ili brdo Ukazanja za impresivan pogled. Čitluk je savršena destinacija ako tragate za bogatim iskustvom putovanja uz mnogo vina i srdačnosti.

Pročitaj više
Ljubuški

Ljubuški, šarmantni grad u srcu hercegovačkog vinogorja, nudi zadivljujuću prirodnu ljepotu i bogata kulturna i povijesna blaga!

Bujni vinogradi, plodna polja i prirodne ljepote poput vodopada Kravice i Koćuše čine ga idealnom destinacijom za ljubitelje prirode koji grad mogu istraživati vozeći bicikl kroz brežuljkaste krajolike ili na kanuu prateći tok rijeke. Grad ima bogatu kulturnu baštinu, s muzejima poput Muzeja Humac i galerije “Majka”, srednjovjekovnom tvrđavom vojvode Stjepana Kosače i 214 registriranih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, stećaka.

Restoran i muzej Tabak prikazuje povijest uzgoja duhana u regiji, dok vinski bar Smokva nudi lokalna vina za kušanje. Mediteranska kuhinja u mnogim restoranima u gradu prava je gastronomska poslastica. Ljubuški je savršena destinacija za sve koji traže avanturu na otvorenom, istraživanje kulturnog naslijeđa ili opuštajući bijeg u zadivljujuću prirodu.

Web stranica turističke zajednice

Pročitaj više
Mostar

Smješten u srcu Hercegovine, Mostar je grad prožet poviješću i kulturom, mjesto gdje se prošlost i sadašnjost susreću na živopisan i dinamičan način. Dok šećete kroz labirinte kaldrmom popločenih ulica, osjetit ćete težinu bogate i kompleksne povijesti koja je utjelovljena u zadivljujućoj arhitekturi iz osmanske ere.

Svjetski poznat Stari most predstavlja svjedočanstvo trajne baštine. Vječna ljepota mosta privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, a dok stojite na njemu i promatrate rijeku Neretvu, osjetit ćete da putuje u prošlost. Mostar nije samo grad zaleđen u vremenu. To je mjesto mladenačke energije i inovacije, s naprednim visokoškolskim ustanovama koje privlače mlade ljude iz cijele regije.

Izvan granica grada, naći ćete se okruženi zadivljujućom ljepotom Hercegovine, s vinogradima koji se protežu po brežuljcima i skrivenim draguljima koji čekaju da budu otkriveni na svakom koraku. Bez obzira jeste li zaljubljenik u povijest, ljubitelj vina ili jednostavno neko ko želi doživjeti bogatstvo hercegovačke kulture, Mostar je savršeno mjesto za početak tog putovanja. Dođite i otkrijte svjetlost i život koji su stoljećima privlačili putnike u ovaj očaravajući grad.

Više o Mostaru European Wine City Dionisio 2024

Pročitaj više
Stolac

Stolac, smješten na rijeci Bregavi, šarmantan je grad ispunjen poviješću i prirodnom ljepotom!
Započnite dan lokalnim doručkom uz vodopade rijeke Bregave, a zatim istražite Stari grad Vidoški i mnoge arheološke lokalitete. Provedite popodne plivajući ili sunčajući se prije nego što isprobate pastrvu s roštilja i kolač od smokava. Ne propustite posjetiti čuvene nadgrobne spomenike, stećke, na lokalitetu Radimlja, koji su priznati kao svjetska baština UNESCO-a. Prošećite stolačkom čaršijom kako biste vidjeli tradicionalnu arhitekturu, vjerske i povijesne spomenike. Posjetite Vidoški Grad, najveći utvrđeni grad u Bosni i Hercegovini. Uživajte u vinu, dok se divite vodopadu Provalije prije nego što istražite i ostalu prirodnu baštinu grada. S mješavinom povijesti, prirodne ljepote i odlične hrane, Stolac je destinacija koju ne treba propustiti.

Web stranica turističke zajednice

Pročitaj više
Trebinje

Smješteno u podnožju planine Leotar, Trebinje je šarmantan grad koji mami posjetitelje svojom ugodnom mediteranskom klimom i bogatom kulturnom, prirodnom i duhovnom baštinom.

Otkrijte stoljetnu tradiciju i gastronomske običaje grada, uključujući sireve koje možete probati na gradskoj tržnici ili lokalno proizvedeni med koji možete pronaći na policama Hercegovačke Kuće. Aktivnosti na vodi pružaju priliku da u potpunosti doživite prirodnu ljepotu Trebinja, pa je vožnja barkom uz kušanje vina savršena kombinacija za završetak dana. Stari grad, sa svojom osmanskom jezgrom iz 18. stoljeća, krase spomenici poput Arslanagića mosta. Posjetite Muzej Hercegovine i upoznajte se s poviješću i kulturom grada te istražite ruševine Strača, Stari grad Klobuk i Stari grad Mičevac.

Vjersku i duhovnu povijest otkrijte kroz posjete samostanima, crkvama i džamijama, poput poznate hercegovačke Gračanice i manastira Tvrdoš, poznatog po tradiciji proizvodnje vina.
Aktivnosti na otvorenom, poput biciklističkih tura, istraživanja špilje Vjetrenice, paraglidinga i ribolova na rijeci Trebišnjici i trebinjskim jezerima, prilika su za nezaboravnu avanturu. S obiljem znamenitosti, prirodnih ljepota i turističkih iskustava, Trebinje je nezaobilazna destinacija!

Web stranica turističke zajednice

Pročitaj više