Festival Vinske ceste Hercegovine
Juli/Srpanj 4, 2024

Switch language

O Festivalu
Festival Vinske ceste Hercegovine

Dobrodošli na Festival Vinske ceste Hercegovine, živopisnu proslavu bogate vinske kulture i turističke ponude Hercegovine. Smješten u slikovitom Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru, ovaj jednodnevni događaj 4. srpnja 2024. godine prikazat će najbolje od hercegovačkih vina, gastronomije, umjetnost i turističke ponude. Bilo da ste ljubitelj vina, znalac gurmanske kuhinje ili jednostavno netko tko traži jedinstveno kulturno iskustvo, ovaj festival obećava spoj vinske kulture, kulinarske izvrsnosti i kreativnosti.

Festival vinske ceste Hercegovine ima za cilj privući raznoliku publiku, od lokalnih ljubitelja vina do međunarodnih turista, poznatom mješavinom vinarstva, gastronomije i kulturnih događanja.

Budite dio ovog jedinstvenog događaja gdje se viseštoljetna tradicija vina, hrane i povijesti isprepliće na skrivenoj strani Mediterana.

Vinska cesta Hercegovine je
ITER VITIS certifikovana

O Vinskoj cesti Hercegovine

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine – najjužnijem dijelu Bosne i Hercegovine koji je karakterističan po mediteranskoj klimi i zahtjevnom, ali izuzetno zahvalnom terenu kraških vapnenaca.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka, te mnoge međunarodne
vinske sorte. Vinarije su tek najvidljivi dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije u sklopu projekta financiranog od strane Europske unije uspostavila je 2007. godine Vinsku cestu Hercegovine, kojom danas rukovodi Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam). Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je nezavisna, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija javno pravno udružen poslovnih kompanija i asocijacija na teritoriju Bosne i Hercegovine, s karakteristikama usmjerenim na razvoj i unaprjeđenje ekonomskih odnosa između BiH i stranih ekonomija.

Od rujna/septembra 2022. godine, Vinska cesta Hercegovine u Bosni i Hercegovini priznata je kao novi član Iter Vitis, pridruživši se drugim poznatim rutama i destinacijama.

Mostar
Europski grad vina Dionisio 2024

Mostar, sa ovom prestižnom titulom Europskog grada vina Dionisio 2024 i kao ponosni domaćin festivala Vinske ceste Hercegovine, proširuje svoj domet na globalnoj sceni. Grad nudi raznovrstan spektar zanimljvih, autentičnih i revolucionarnih događaja i mogućnosti za sve da uživaju. Za više informacija o ovoj tituli i drugim aktivnostima u Mostaru, molimo posjetite sljedeći link: Mostar European Wine City 2024 | Herzegovina Wine Route (hwr.ba)

Izdvajamo s festivala

  • Panel diskusija: Trendovi u vinskom turizmu sa regionalnim i lokalnim stručnjacima. Početak u 10:00.
  • Vinska radionicaMala škola Žilavke – u saradnji sa Josipom Andrijanić. Radionica počinje u 16:30. (broj mjesta je ograničen*)
  • Izložbeni štandovi: Veliki broj izlagača, uključujući 17 vinarija i 3 restorana koji su članovi Vinske ceste Hercegovine, će predstaviti svoju ponudu. Štandovi se otvaraju od 17:00
  • Radionica – Wine & Art: u suradnji sa The HUB of Fine Arts. Radionica počinje u 17:30. (broj mjesta je ograničen*)
  • Glazbeni program: Nastup Mirze Selimovića

*Na Instagram profilu Vinske ceste Hercegovine možete pronaći informacije o programu festivala Vinske ceste Hercegovine, radionicama i načinu kako prisustvovati istim, kao i specijalnoj autobuskoj liniji koja će prometovati na dan festivala na relaciji Centar-Ljetnikovac-Centar.

Lista izlagača

Kontakt

Email adresa

darko.pehar@komorabih.ba

PREUZMITE BROŠURU/AGENDU

Kako prisustvovati?

Besplatan ulaz – Sustav bezgotovinskog plaćanja

Ulaz i edukacijski sadržaj su besplatni, dok se konzumacija vina i hrane plaća.

Lokacija

O izlagačima: Članovi Vinske ceste Hercegovine

Upoznajte izlagače festivala i otkrijte ponudu skrivene strane Mediterana. Saznajte sve o članovima Vinske ceste Hercegovine, čiju ponudu ćete imati priliku upoznati na festivalu:

Organizator

Partneri

Srebreni Sponzori

Sponzori

Medijski Pokrovitelji